Πάνω Frame [668xX]
ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ SITEMAP ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγγραφείς
Κατηγορίες
katsifas
Πληροφορίες
Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων
Τρόποι Αποστολής-Παράδοσης
Newsletter Περισσότερα
Ώρες Λειτουργείας
Κανάλι YouTube
Facebook
(11-3-13) Παρουσιάστηκε η Β΄έκδοση του βιβλίου "ΚΥΠΡΟΣ 1974 - η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ", στον ΠΕΙΡΑΙΑ
 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ Β΄ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΚΥΠΡΟΣ 1974 – Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ» στον ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Tην Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013, οι Εκδόσεις ‘ΠΕΛΑΣΓΟΣ’ πραγματοποίησαν την παρουσίαση της Β’ Έκδοσης του βιβλίου «ΚΥΠΡΟΣ 1974 – Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ», του Ιστορικού Ερευνητή κ. Κωνσταντίνου Α. Δημητριάδη, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.). Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Ιωάννης Κακολύρης, Ιστορικός Ερευνητής και Συγγραφέας, τ. Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ο Συγγραφέας του βιβλίου κ. Κωνσταντίνος Δημητριάδης , ενώ Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σπύρος Δημητρίου, Γραμματέας της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων.

Πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο Εκδότης κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ και ακολούθησε ο κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΟΥΛΑΣ, βετεράνος πολεμιστής της ΕΛ.ΔΥ.Κ. το 1974, Γραμματέας του Συλλόγου ‘Βετεράνοι Πολεμιστές Κύπρου’, ο οποίος είπε πως κάποιοι ηρωικοί μαχητές στάλθηκαν να πολεμήσουν ως πρόβατα επί σφαγή από τους ανωτέρους της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Ο κ. Α. Δούλας στάλθηκε στην Κύπρο ως στρατιώτης του Μηχανικού Τμήματος της ΕΛΔΥΚ και βρέθηκε να πολεμάει σε ένα πόλεμο που η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχαν καθορίσει ήδη το αποτέλεσμα του, αυτό που όλοι σήμερα γνωρίζουν, την μεγάλη προδοσία της Κύπρου. Για το βιβλίο είπε ότι συνδυάζει το γλαφυρό ύφος με την ιστορική αλήθεια και είναι επαινετικό για όσους στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και επικριτικό για όλους τους ιθύνοντες, για την προδοσία των οποίων δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανένας. Τέλος, ευχήθηκε να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Ο επόμενος χαιρετισμός ήταν από την κ. ΕΛΕΝΗ ΓΡΙΒΑ, αδελφή αγνοουμένου, Γραμματέα στον «Σύλλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Οικογενειών Αγνοουμένων & Πεσόντων Κύπρου», η οποία ευχαρίστησε τον κ. Κ. Δημητριάδη, γιατί το βιβλίο του ήταν ένα είδος ασπίδας ενάντια στις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον τους η επίσημη Κυπριακή κυβέρνηση. Με την βοήθεια του τότε Κύπριου πρέσβη στην Αθήνα, είχε προβεί σε κάποιες ενέργειες λάσπης και απαξίωσης της προσφοράς των ανδρών του Ελλ. στρατού. Συγκεκριμένα, παρομοίασαν τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς της ΕΛΔΥΚ σαν τους Τούρκους Μογγόλους που πήγαν στην Κύπρο να βιάσουν, να συλήσουν, να δολοφονήσουν και να αρπάξουν. Το βιβλίο αποκάλυψε αλήθειες και αναπτέρωσε το ηθικό των ίδιων και των οικογενειών τους. Οι γενναίοι αυτοί άνδρες δεν τιμήθηκαν εδώ στην Ελλάδα έτσι όπως θα έπρεπε. Οι οικογένειες των αγνοουμένων, για τους οποίους τους λένε ότι είναι νεκροί, εκφράζουν την επιθυμία να τους επιστραφούν πίσω οι άνθρωποί τους, για να μπορέσουν να τους θάψουν με το τυπικό της Ορθόδοξης πίστης μας και, πάνω από όλα, θέλουν να τους τιμήσει η πατρίδα. Τέλος, η κ. Ε. Γρίβα ευχαρίστησε τον κ. Κ. Δημητριάδη για την στήριξη και την συμπαράστασή του.

Μετά την κ. Ε.Γρίβα, τον λόγο πήρε ο πρώτος κεντρικός ομιλητής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΟΛΥΡΗΣ, Ιστορικός Ερευνητής και Συγγραφέας, τέως Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Πρώτη του επισήμανση ήταν η διαχρονική αχαριστία της Πολιτείας για τα παιδιά της που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενα και η δεύτερη ότι ο φάκελος της Κύπρου, με τον οποίον έχει για πολλά χρόνια ασχοληθεί, κατά 99% δεν θα ανοίξει ποτέ. Για τον κ. Κ. Δημητριάδη είπε ότι συνέγραψε το βιβλίο του ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ, χωρίς να κατέχεται από ιδιοτέλεια, σε αντίθεση με άλλους που είχαν κάποια εμπλοκή με την Κύπρο και πήγαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Υπήρξαν ήρωες, αναμφίβολα, και αυτοί οι ήρωες ήταν στρατιώτες, οι απλοί φαντάροι. Υπήρξαν και ευσυνείδητοι αξιωματικοί αλλά υπήρξαν και ασυνείδητοι αξιωματικοί που βαρύνονται με σωρεία εγκλημάτων, ξεκινώντας από την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία. Υπάρχει λίστα με 120 ονόματα από αυτούς για το 1974 που, είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε, αποτελεί μία ΜΑΥΡΗ σελίδα της Ιστορίας μας. Και όμως υπήρξε συγκάλυψη της Πολιτείας προς τους ενόχους, οι οποίοι και άνετα κυκλοφορούν, και παχυλές συντάξεις παίρνουν και, αν τους πεις «Προδότες», σου πατάνε και μία μήνυση. Ο ίδιος ο κ.Ι.Κ. πέρασε μία τέτοια περιπέτεια. Τέλος ο κ.Ι.Κ. συνεχάρη τον Κ.Δ. για την αγνότητα των προθέσεών του και την προσπάθειά του, και τελείωσε λέγοντας «Χαίρομαι που τον γνώρισα. Βρήκα ότι υπάρχει και ένας άλλος που κουβαλάει την ίδια τρέλα με εμένα !!!».

Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο συγγραφέας κ. ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ο οποίος είπε ότι πριν αρχίσει να γράφει το βιβλίο του, είχε διαβάσει πάρα πολλά βιβλία, της πρώτης κυρίως μεταπολιτευτικής περιόδου, για αυτό το θέμα. Ξεκίνησε το 1984 την έρευνά του και διαπίστωσε ότι στα βιβλία αυτά ο καθένας έγραφε την δική του αλήθεια, ανάλογα με τα βιώματά του, με ιαχές, τύπου «Ο εθνοπροδότης», «Το μίασμα». Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση και βλέπουμε ότι υπήρξαν τρομερές μεταλλάξεις ανθρώπων που βρέθηκαν από την μία παράταξη στην άλλη, για αυτό και ίδιος διάβασε πολλά βιβλία, διαφορετικών απόψεων.

Για τα γεγονότα στην Κύπρο, διαφορετικά τα λένε οι Κύπριοι Μακαριακοί, διαφορετικά αυτοί που λάβανε μέρος στο πραξικόπημα. Προχωρώντας στην προσπάθειά του να δει τι έγινε τότε, ο Κ.Δ. κατάλαβε ότι υπήρξαν άνθρωποι, οι οποίοι ενσυνείδητα πρόδωσαν την πατρίδα τους και δεν πλήρωσαν για αυτό. Η φράση «Η Κύπρος κείται μακράν», έδωσε το πράσινο φως για τον «Αττίλα δύο» να καταλάβει το 37% του Κυπριακού εδάφους.

Και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ ήταν ένα στρατόπεδο όπου κάποιοι ενσυνείδητα έστειλαν κάποιους να σκοτωθούν, βάζοντας ειδικότητες όπως μουσικούς, του Μηχανικού, του Ταχυδρομικού, του Εφοδιασμού Μεταφορών, να αντιμετωπίσουν τον πάνοπλο Τούρκο. Η δουλειά των ειδικοτήτων αυτών είναι διαφορετική και όχι να κάνουν μάχη εκ του συστάδην. Η ίδια σύγχυση υπήρξε και με το σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων. Κάποιοι τίμησαν τα γαλόνια τους και το εθνόσημο, ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν τον ‘εύκολο’ δρόμο «ως που να περάσει η μπόρα». Για το θέμα των αγνοουμένων, (που σήμερα θεωρούνται νεκροί), το Ελληνικό κράτος ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, για να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση…η Τουρκία. Τελειώνοντας την ομιλία του, ο Κ.Δ. ζήτησε να μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους αυτούς που πολέμησαν, που χάθηκαν, που είτε ευρέθησαν είτε θεωρούνται αγνοούμενοι και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη τους.

Ακολούθησαν ερωτήσεις – απαντήσεις και συζήτηση με το κοινό και τέλος o Συντονιστής της εκδήλωσης κ. ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ο οποίος, σημειωτέον, είναι Κυπριακής καταγωγής) ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την παρουσία τους στην εκδήλωση.

 

ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Επιστροφή
Εύρος Τιμών
Από:  Μέχρι:
Καλάθι Αγορών Περισσότερα
Άδειο καλάθι
Προσφορές Περισσότερα
Επιπλέον Εξυπηρέτηση
Banner Δεξί 6
YouTube
Facebook
SSL Certificates