Πάνω Frame [668xX]
ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ SITEMAP ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγγραφείς
Κατηγορίες
katsifas
Πληροφορίες
Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων
Τρόποι Αποστολής-Παράδοσης
Newsletter Περισσότερα
Ώρες Λειτουργείας
Κανάλι YouTube
Facebook
(31-3-13) ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ - o Καποδίστριας, ο Κολοκοτρώνης και η Ελευθερία των Ελλήνων, 1800-1834
 

ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
Ο Καποδίστριας, ο Κολοκοτρώνης και η Ελευθερία των Ελλήνων,1800 – 1834

 

Την Κυριακή 31 Μαρτίου, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Μιχαλόπουλου «Με τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα», στο Αμφιθέατρο «Γρίβας – Διγενής», Καλλιρόης 48, από τις Εκδόσεις «ΠΕΛΑΣΓΟΣ». Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο εκδότης ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ και ο συγγραφέας του βιβλίου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ. Η λογοτέχνης ΕΛΙΝΑ ΜΑΣΤΕΛΛΟΥ – ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ, έδωσε μία ποιητική πινελιά στην παρουσίαση, με την απαγγελία του ποιήματος του Γ. Στρατήγη «ΜΑΤΡΟΖΟΣ».

Όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου, το περιεχόμενό του αφορά τους δύο μεγάλους άνδρες, τον στρατιωτικό ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗ και τον πολιτικό ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, οι οποίοι είχαν πολλά κοινά σημεία στον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Όντες και οι δύο βαθιά θρησκευόμενοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, επιδίωξαν να βάλουν την νεοαπελευθερωθείσα Ελλάδα κάτω από την προστασία την ομόδοξης Ρωσίας, που είχε ως σύμβολο του ναυτικού της την σημαία του Αγίου Ανδρέα (λευκή, με ένα γαλάζιο Χ στην μέση). Η συνέχεια είναι γνωστή:
Ο μεν Καποδίστριας δολοφονήθηκε, ο δε Κολοκοτρώνης παρ’ ολίγο να χάσει το κεφάλι του στην λαιμητόμο, αν δεν επενέβαινε δραστικά η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Ο εκδότης ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ έκανε την εισαγωγή στην παρουσίαση του νέου αυτού βιβλίου, με το οποίο ο Εκδοτικός Οίκος ‘ΠΕΛΑΣΓΟΣ’ τιμά την επέτειο της εθνεγερσίας του 1821και έχει ειδική αναφορά στην καθοριστική συμμετοχή του εθνικού κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και του εθνεγέρτη γέρου του Μοριά Θ.Κολοκοτρώνη. Ακολούθως, ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές και το κοινό, για την συμμετοχή τους στην παρουσίαση.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ, η οποία επεσήμανε ότι το υπό παρουσίαση βιβλίο στηρίζεται σε αρχειακές πηγές και επίσημα έγγραφα και επιχειρεί την επανατοποθέτηση, στα ιστορικά πλαίσια, δύο προσωπικοτήτων της νεώτερης Ελλάδας, αφενός του απελευθερωτή του Έθνους Θ.Κολοκοτρώνη. και αφετέρου του Ιωαν. Καποδίστρια, κυβερνήτη και δημιουργού του σημερινού Ελλ. κράτους. Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, με τίτλο «
Άρχηγς τν Φιλικν» τίθεται το αιώνιο ερώτημα των σχέσεων του Ι.Κ. με την Φιλική Εταιρεία, για το οποίο υπάρχουν και θετικές και αρνητικές απαντήσεις από σοβαρούς μελετητές. Μία αρνητική απάντηση είναι αυτή του καθηγητή της Ιστορίας, Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη, ειδικού ερευνητή του Καπ., ο οποίος γράφει ότι, κρίνοντας από τον χαρακτήρα του, ο Ι.Κ. όχι μόνο δεν πρέπει να ήταν μέλος της Φιλ.Ετ., αλλά αναγκαζόταν να την καταδικάζει δημόσια, λόγω του συνωμοτικού της χαρακτήρα, όπως κάνει γενικά με όλες τις αποκαλούμενες ‘μυστικές εταιρείες’ της εποχής. Όχι μόνο αυτό, αλλά έθετε εκτός νόμου όλες τις ‘μυστικές εταιρείες’, με δύο εγκυκλίους του, πράγμα που το πλήρωσε με την ζωή του. Εκεί απεκάλυπτε ότι σε αυτές τις εταιρείες προσχώρησαν μερικοί Έλληνες, γιατί πίστευαν ότι χορηγούν μέσα σωτηρίας στην πατρίδα, ή νόμιζαν ότι τους παρείχαν προσωπική ασφάλεια, αξιώματα και τιμές
«
κυβέρνησις», γραφε, «τος λυπται πο παρασύρονται, γιατ εναι πεπεισμένη γι τ πόσον λέθρια ποτελέσματα προκαλον, φο δίδεται ψευδς ντύπωσις τι ο λληνες άγωνίζονται π τν διεύθυνσιν κα τος σκοπος μυστικν ταιρειν. Ο χθροί τς λλάδος τν παρουσιάζουν ς κάτω π τν ξουσίαν τν μυστικν ταιρειν».
Κα
παραγγέλνει «λοι πρέπει ν φανερώσουν, ν νήκουν σ καμμίαν τν μυστικν ταιρειν, χι, κα ν διαλύσουν μέσως τν ποιον δεσμν».
Κα
δ πογράμμιζε « φιλήκοος τν ξένων εναι ΠΡΟΔΟΤΗΣ».
Ήταν ένα βαθιά θρησκευόμενο άτομο, πίστευε στην Θεία Πρόνοια και έλεγε πάντοτε ότι «Πρ
τον κα σπουδαιότατον τν καθηκόντων τς λληνικς Κυβερνήσεως θεωρ τν θρησκευτικν γωγήν το θνους». Επίσης, ποτέ δεν ανέχθηκε την ανάμειξη αλλοδαπών στα πράγματα της πατρίδας. Όταν π.χ. ο Γεώργιος Φίνλεϊ, ο Άγγλος, δημοσιογράφος και ιστορικός, που τόσο αυστηρά έκρινε τους Έλληνες, ζήτησε την Ελληνική ιθαγένεια, ο κυβερνήτης έφερε δυσκολίες, προφασιζόμενος το ανυπέρβλητο τυπικό της διαδικασίας. Ακόμη, προσδιόρισε τα δίκαια όρια του νέου κράτους, στην απάντηση που έστειλε στο Foreign Office (Αγγλ. Υπουργείο Εξωτερικών) που τον ρωτούσε:
«Τ
πρέπει ν ννοήσουμεν, λέγοντας ‘λλάδα’, σήμερα;», ς ξς :
«Έννοο
μεν τ λληνικόν θνος, τ ποτελούμενον πό τος νθρώπους, ο ποοι, π τς λώσεως τς Κωνσταντινουπόλεως, δν παυσαν ν μολογον την ρθόδοξην πίστιν κα ν λαλον τν γλσσαν τν πατέρων τους κα παρέμειναν κάτω π τν πνευματικν κοσμικν δικαιοδοσίαν τς κκλησίας τους, σ ποιο μέρος τς Τουρκίας κα ν κατοικοσαν».
Διπλωματικά, δηλαδή, όριζε την Κων/λη ως πρωτεύουσα του νέου κράτους και πρόσθετε ότι η Ρόδος, η Κύπρος, και τόσα άλλα ακόμη νησιά είναι της Ελλάδας διαμελίσματα. Η Κύπρος, άλλωστε, ήταν ο τόπος καταγωγής της μητέρας του, το γένος Γονέμη, με επαναστατική δράση των προγόνων της στην Κύπρο.
Και ο πολιτικός Ι.Κ. και ο στρατιωτικός Θ.Κ. διέθεταν ανυπέρβλητο ήθος και αποστολικό ζήλο για την απελευθέρωση της Ελλάδος, αποφεύγοντας τις ξένες επεμβάσεις και σκοτεινές διεργασίες, από όπου και αν προέρχονταν. Και ο Ι.Κ. και ο Θ.Κ. ήταν βαθιά ορθόδοξοι. Συνήθεια και των δύο, η προσκύνηση των αγίων εικόνων. Γνώριζαν ότι η Ορθοδοξία ήταν ο μόνιμος δεσμός που έδενε το σκλαβωμένο γένος. Η σταδιοδρομία και των δύο ήταν φωτεινή, δεν άντεχε σε μυστηριώδη σκοτάδια. Το 1819, ο Κολοκοτρώνης, μαζί με τους Μποτσαραίους και άλλους οπλαρχηγούς, είχε πάει στην Κέρκυρα για να συναντήσει τον Ι.Κ. (Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, τότε). Αυτός, μη θέλοντας να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες, τους επεσήμανε ότι ο Τσάρος δεν ήταν διατεθειμένος βοηθήσει την Ελλάδα.
Και ο Κολοκοτρώνης του απάντησε
«
ν Ρωσία μς γκατέλειψε, Θες δν μς γκαταλείπει. Θ ψώσουμε μία μέρα τν σημαίαν του Σταυρο ». ταν τότε τέλη Μαρτίου κα πλησίαζε το Πάσχα.
Κα
πράγματι ψωσε μία σημαία, ποία εχε πνω της τν Σταυρ το γου νδρα, δηλαδ ταν κενη το ατοκρατορικο Ρωσικο Ναυτικο. παρσ της π τος Κολοκοτρωναους στ λευθερωμνα μρη το Μορι σμαινε πολλ: φενς πιδιωκταν κμαευση προστασας το παναστατικο κινματος π τος Ρσους· φετρου, σ σχμα Χ σταυρς συνειρμικς νακαλοσε στν νο τν ξεγερμνων τ ρχικ γρμμα το νματος το Χριστο· τλος, διαχεταν στος ραγιδες το Μορι ντπωση πς τ κνημα εχε τν ‐φαν στω‐ ποστριξη τς Ρωσικς Μοναρχας.
[ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ: Ο Ι.Καπ. γράφει στα απομνημονεύματά του:
«Συνομιλ
ν μ τος νδρας τούτους, τούς τόσον δυστυχες, σον κα σεβαστούς, μετεχειρίσθην τν γλσσαν ν μοι εχεν ρίσει Ατοκράτωρ, γλσσαν λλως τε, πό τς τότε συνθήκας, σύμφωνον κα πρς τς ιδικς μου πεποιθήσεις. Προσεπάθησα ν ποδείξω ες ατος τι Ατοκράτωρ τς Ρωσίας οδόλως το διατεθειμένος ν προκαλέσ πόλεμον κατ τν Τούρκων ν περιπλέξ τς σχέσεις του μετ τς γγλίας.
τι πν, ,τι το κατορθωτν ν γίνει πέρ ατών νευ κινδύνου προκλήσεως πολέμου, θ γίνετο, λλά πρς τοτο πρεπε ατο ν πλισθον μ πομονν κα καρτερίαν, προσπαθοντες ν τ μεταξύ ν ναθρέψουν
καλ
ς κα θνικς τ τέκνα των, παφιέμενοι δ, πρς τ λοιπ, ες τν χρόνον κα τν Θείαν Πρόνοιαν".]
:
Συμπληρωματικά, ο κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, είπε τα εξής:

Οι Ρώσοι θεωρούσαν την Ρωσική Αυτοκρατορία διάδοχο της Ελληνικής Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου, για αυτό και ύψωσαν τότε τον Δικέφαλο Αητό. λλά και αργότερα, όταν έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς (και η σημαία με σφυροδρέπανο), οι Ρώσοι ξανασήκωσαν την σημαία με τον Δικέφαλο αητό, αλλά τους το απαγόρευσαν, οπότε ο Δικέφαλος αητός υπάρχει μόνο στο Κρεμλίνο. Η σημερινή ή Ρωσική σημαία είναι η Ολλανδική σημαία, την οποίαν είχε υιοθετήσει ο Μέγας Πέτρος, ο πρώτος που δημιούργησε Ρωσικό πολεμικό στόλο. Επειδή η Ρωσία δεν είχε τότε παράδοση στη θάλασσα (για την ακρίβεια δε διέθετε καν στόλο), είχε ιδρύσει από πριν ναυτικές Ακαδημίες με Ολλανδούς και Άγγλους εκπαιδευτές. Το 1703 ίδρυσε το Στόλο της Βαλτικής με επικεφαλής τον Ολλανδό Κρούις και τον Έλληνα Μπότση.
Και ο Κολοκοτρώνης και ο Καποδίστριας δεν θεωρούσανε τους Ρώσους ξένους. Φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας θεωρείτο η Ορθόδοξη Ρωσία. Σε αυτό ήταν (και εξακολουθούν να είναι) αντίθετες οι λεγόμενες, Δυτικές (/Ατλαντικές σήμερα) Δυνάμεις
«
λλδα π μνη της δν ξζει τποτα. Ἐὰν μως γνει να
π τ

Επιστροφή
Εύρος Τιμών
Από:  Μέχρι:
Καλάθι Αγορών Περισσότερα
Άδειο καλάθι
Προσφορές Περισσότερα
Επιπλέον Εξυπηρέτηση
Banner Δεξί 6
YouTube
Facebook
SSL Certificates