Παρουσίαση
Δυστυχώς, η αδικία που υπέστη ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους έχει συνέπειες που διαρκούν έως και σήμερα. Οι Βορειοηπειρώτες είναι από τους ελάχιστους πολίτες της Ευρώπης, των οποίων ακόμη και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα (γλώσσης, εκπαιδεύσεως, θρησκευτικής λατρείας, ιδιοκτησίας κ.ά.) καταπατούνται από το επίσημο κράτος εντός του οποίου διαβιούν. Μετά την κατάρρευση των καθεστώτων υπαρκτού σοσιαλισμού, η Αλβανία διήλθε από μία μεταβατική περίοδο προσαρμογής και σήμερα είναι πλέον μέλος πολλών διεθνών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης (από το 1995), το ΝΑΤΟ (από το 2009) κ.ά. και με την αμέριστη συνδρομή της Ελλάδος, ενώ είναι υποψήφιο μέλος προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μολαταύτα, τα Τίρανα επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες (πρακτική αδυναμία, οικονομική δυσπραγία κ.ά.) για να μην εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους προς τους Βορειοηπειρώτες, από τα πρώτα έτη της συστάσεως του αλβανικού κράτους.
Συχνά, η Αθήνα δεν μερίμνησε όσο έπρεπε για την προστασία των Βορειοηπειρωτών. Εν τούτοις, αυτοί διατρανώνουν συνεχώς την πίστη τους στην μητέρα-Ελλάδα και διακηρύσσουν την ελληνικότητά τους. Αυτό πιστοποιείται από δεκάδες έγγραφα, τα οποία έχουν συνταχθεί, αλλά και από συνεχείς δηλώσεις των εκπροσώπων τους. Έως σήμερα, όλα αυτά ήταν διάσπαρτα σε διάφορα έντυπα, βιβλία, άρθρα ή ακόμη και αρχεία, δίχως να έχει επιχειρηθεί η συγκέντρωσή τους σε ένα ευσύνοπτο, χρηστικό και ενιαίο κείμενο. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το παρόν βιβλίο, το οποίο εμπεριέχει μία ιστορική αναδρομή του ζητήματος. Αυτή εμπλουτίζεται από πολλές πρωτογενείς πηγές (οι οποίες παρατίθενται δίχως να αλλοιωθεί η ορθογραφία ή η σύνταξή τους) προκειμένου να καταδειχθεί η αξιοπιστία των γραφομένων. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνώστηκαν δεκάδες βιβλία και άρθρα, τα οποία παρατίθενται λεπτομερώς, προκειμένου ο αναγνώστης να ανατρέξει για να βρει περισσότερα στοιχεία.
Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα πολυετούς ερεύνης και μελέτης διαφόρων αρχείων στην Αθήνα και την Ήπειρο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα
Πρόλογος Υποστρατήγου ε.α. Βασ. Παπαθανασίου
Εισαγωγικό σημείωμα
Κεφάλαιο 1
Ο ελληνικός χαρακτήρας της Ηπείρου στο διάβα της ιστορίας
Κεφάλαιο 2
Ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος
Κεφάλαιο 3
Οι ημέρες του αγώνα
Κεφάλαιο 4
Η Αυτόνομος Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου
Κεφάλαιο 5
Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Μεσοπόλεμος
Κεφάλαιο 6
Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα
Επίλογος
Παράρτημα
Πηγές (δημοσιευμένες - αδημοσίευτες)
Βιβλιογραφία - Αρθρογραφία
Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέως
Συγγραφέας: ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
|